
Badkamerdesign:
rondingen, niveaus &
materiaalcontinuïteit
Drie keuzes die het verschil maken Een uniek badkamerontwerp zit 'm niet in één opvallend element. Het geheim schuilt in het totaalbeeld: in de verhoudingen én de balans tussen uitstraling en comfort. Alles moet kloppen. Toch zijn er ontwerpkeuzes die dat totaalplaatje naar een hoger niveau tillen – zeker als je wat meer ruimte hebt. In deze blog ontdek je drie elementen die daarin een sleutelrol spelen: ronde muren, niveauverschillen en doorlopende materialen. Tijdloze elementen die karakter toevoegen en de ruimte nét dat beetje extra geven.

Ronde muren – voor een zachte, vloeiende ruimte
De meeste badkamers bestaan uit rechte lijnen en scherpe hoeken. Door rondingen toe te passen, breken we dat patroon. De ruimte oogt zachter, vloeiender en vriendelijker. We gebruiken rondingen onder andere als we zones willen creëren zonder harde afscheidingen. Denk aan een gebogen wand die het toilet subtiel uit het zicht houdt. Of een halfronde muur die je als vanzelf de douche in leidt, zonder deur of hoek. We gebruiken rondingen ook om sfeer toe te voegen. Bijvoorbeeld in een nis met een zachte boog rond het bad.
Wat zo sterk is aan een curve: in een ruimte vol strakke lijnen en scherpe hoeken voelt die zachtheid als een verademing. Precies dat maakt een ronde muur zo waardevol.



Niveauverschillen – meer diepte, meer beleving
Verschil in hoogtes maakt het mogelijk om zones te creëren zonder gebruik te maken van wanden. Zo blijft de ruimte open en licht, én ontstaat er een duidelijke indeling. Tegelijkertijd beïnvloedt hoogte hoe je kijkt.
Wil je aanzien of juist een intieme sfeer creëren? Een verdiept bad voelt als een warme, omsloten plek om in weg te zakken. Terwijl een vrijstaand bad op een verhoogd plateau juist in het oog springt. We passen dit regelmatig toe in combinatie met indirecte verlichting onder de rand – voor extra sfeer én een luxe uitstraling.
We combineren niveauverschillen graag met materialen die meewerken aan het geheel. Soms laten we een vloerbekleding doorlopen in een opstap, zodat de overgang nauwelijks zichtbaar is. In andere gevallen kiezen we juist voor contrast, bijvoorbeeld een donkere opstap op een lichte vloer om de grens tussen zones te versterken.


Doorlopende materialen – rust tot in de details
Een ontwerpkeuze die we regelmatig in onze badkamerdesigns maken, is het doorvoeren van één materiaalsoort door de hele ruimte. Door een materiaal door te trekken, ontstaat een visuele continuïteit die meteen tot ontspanning leidt. Ideaal voor badkamers met ruimte en rust als uitgangspunt.
We combineren het ontwerpprincipe van eenheid graag met ingetogen kleurgebruik en rijke texturen. Denk aan betonciré of microtopping die van vloer tot plafond wordt doorgetrokken. Dit is rauw, maar chic en vooral populair in grotere stadswoningen of loft-achtige ruimtes. Of neem marmer met subtiele goudtinten op de vloer, wand en badombouw. Heb je een een badkamer met schuine kap of daklicht? Dan kan een lichte klei-, kalksteen of travertinlook tegel rust brengen in de speelse ruimte.
En het stopt niet bij de grote oppervlakken. In onze badkamerontwerpen trekken we die lijn ook door in de details: kranen, handdoekhaakjes, grepen, toiletaccessoires – allemaal in dezelfde afwerking. Denk aan mat zwart, geborsteld messing of warm chroom. Soms is één goed gekozen materiaal genoeg om alles te laten kloppen. Juist de herhaling ervan maakt het ontwerp sterker.



Ook een uniek badkamerontwerp?
Bij Welbie Sanitair ontwerpen we unieke badkamers: ruimtes die tot in de details kloppen en exclusiviteit uitstralen. Dat vraagt om aandacht. Om ervaring. En vooral: om het vermogen om van een lege ruimte iets bijzonders te maken. Wil je ook een uniek badkamerontwerp? In onze showroom in Groesbeek laten we het je graag zien. Maak gerust een afspraak en ontdek hoe slimme keuzes, rijke materialen en een krachtig ontwerp samenkomen tot iets bijzonders.
Vrijblijvend, wanneer het je uitkomt